Šta obići u Subotici

Situacija u kojoj smo se našli zbog korone, pomogla nam je da shvatimo koliko je naša zemlja lepa, i da zaista ima mnogo toga da se vidi. Možda su neki od vas bili svesni ove činjenice i ranije. Moja putovanja su se do skora svodila na inostranstvo, i tek nekad nekad bih se odlučila na neku destinaciju u Srbiji. Došlo je vreme da se ispravi ta velika nepravda. Zato vas danas vodim u drugi po veličini grad u Vojovdini – u Suboticu.

Iako biste na prvi pogled pomislili da nisam u Subotici, već negde u Barseloni, ispred Gaudijeve gradjevine, moram da vas obradujem i da vam kažem da je ovo delo Ferenca Rajhala, koji je rodjen u Apatinu, studirao u Budimpešti, a od 1895. godine živeo u Subotici. Rajhl je uložio sav svoj kapital i stvaralački potencijal, ali je ubrzo bankrotirao, te mu je Sud 1908. godine zapleniuo svu imovinu i palata je prodata na licitaciji. Nakon toga se odselio u Segedin, a posle Prvog svetskog rata u Budimpeštu, u kojoj je i preminuo u 91. godini života. Nijedno od zdanja koje je projektovao za gradove u Madjarskoj nije moglo da se meri s njegovom raskošnom palatom.

Kada budete šetali Suboticom nećete ostati ravnodušni kad budete ugledali Subotičku sinagogu, koja predstavlja najlepšu sinagogu u ovom delu Evrope. Sagradjena je 1902. godine, a 1974. godine proglašena je za spomenik kulture od izuzetnog značaja. Gradjena je po projektu budimpeštanskih arhitekata Marcela Komora i Deže Jakaba. Jedno je od najvrednijih srednjevekovnih ostvarenja ove vrste sakralne arhitekture.

Nakon Drugog svetskog rata ostalo je jako malo Jevreja, te je sinagoga počela da propada. Nakon više od 4 decenije, Sinagoga je od proleća 2018. godine ponovo otvorena za posetioce. Cena ulaznice je 250 dinara.


Dok budete šetali centrom grada, videćete mnoge gradjevine u stilu secesije, neke lepo očuvane, a neke su i zrele da se osveže. U samom centru nećete moći da ne zapazite Narodno pozorište, Gradsku kuću, kao i park ispred gradske kuće.

A nakon šetnje, red je i osvežiti se, i ja vam ovog puta predlažem hladan sok od zove, sa sodom, limunom i mentom, u restoranu Boss, koji se takodje nalazi u centru. Tu možete i napraviti pauzu za ručka.

Kada ste u Subotici, bila bi šteta ne produžiti ka Paliću i vinariji Zvonko Bogdan


Na putu ka Paliću smo sasvim slučajno ugledali prelepu gradjevinu, okruženu poljima vinograda, u srednjevekovnom stilu, i putokaz nam je rekao da je to zapravo Vinarija Zvonko Bogdan. Vinarija je otvorena za posetioce, i na njihovom sajtu možete naći radno vreme, kao i cenu obilaska. Restoran vinarije nije za posetioce, već samo za veće proslave, te ni prenoćište nije moguće uplatiti, osim ako niste organizator/gost proslave. 

U cenu obilaska vinarije uračunata je i degustacija vina, u zavisnosti koji paket odaberete. Osetićete se kao u Toskani dok budete šetali vinogradima i ispijali vino. Nakon degustacije, uz stručno lice koje će vam ispričati nešto više o vinariji i procesu pravljenja vina, u samoj vinariji možete kupiti vina, od kojih neka postoje u slobodnoj prodaji, a neka ne.

Koliko domaćini vode računa o svakom detalju govori i činjenica da na etiketama možete da vidite slike Eugena lll Kočiša, somborskog slikara, koji ima jako specifičan stil, koji se meni lično mnogo dopao. Sam vlasnik vinarije kaže da je vino koje se nalazi u boci umetničko delo, te da i samu flašu treba da krasi umetničko delo. Dok budete šetali vinarijom obratite pažnju i na slike na zidovima, jer je u pitanju isti umetnik.

Da li ste znali da je Palićko jezero najveće prirodno jezero u Srbiji?

Ova poseta Paliću, na našu veliku žalost bila je jako kratka, jer smo se ipak odlučili za jednodnevni izlet, usput svratili do vinarije, tako da smo imali prilike samo da prošetamo kraj jezera i popijemo hladnu limunadu kako bismo se osvežili. Ono što mogu da vam kažem je da je Palić raj za ljubitelje ribolova, kao i za nas koji volimo da šetamo dok noge ne otpadnu, a dobar je i za ljubitelje biciklizma. Za roditelje je Palić sjajna ideja, jer poseduje zoološki vrt.

U slučaju da još uvek razmišljate kuda za vikend, ova tura je idealna za tako nešto, s tim što bih ja sledeći put prenoćila na Paliću, kako bih imala vremena da i Palić istražim još malo.

Do sledećeg putovanja!

Subscribe so you don’t miss a post

Sign up with your email address to receive news and updates!

Kako ti se čini?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comments
  • Emilija
    August 5, 2020

    Divan blog! Ima toliko lepih gradova po severnoj Srbiji koji cekaju da se posete. Kad budete isli za Kg, posetite vinariju ART u Grosnici 🙂

    • Marija Milic
      August 8, 2020

      Draga Emilija, vinarija Art nam je to do listi 🙂

Previous
Prvi put u Parizu
Šta obići u Subotici